Sabtu, 30 Oktober 2010

HAKIKAT KEMERDEKAAN....

Keadaan remaja Malaysia yang telah mencapai kemerdekaan selama 53 tahun


Keadaan remaja Palestine yang masih menuntut kemerdekaan yang hakiki


Saya kira gambar-gambar diatas sudah 'berbicara' dengan secukupnya untuk pengertian anda semua. Bukan begitu...?? Saya bawakan sedikit pesanan untuk ummat Islam di Malaysia oleh Dr. Khalil Ismail al-Hayya, wakil HAMAS di Palestine. Ucapan ini dipetik daripada buku yang bertajuk "HAMAS.. Pejuang Kota Suci Baitulmaqdis" oleh Maszlee Malik. Pesanan yang berbunyi :

"Kami juga dipilih oleh ALLAH supaya menjadikan mati syahid sebagai impian utama kehidupan berbanding kehidupan dunia. Selama lebih 60 tahun kami hidup di medan pertempuran. Selama tempoh itu juga kami dijajah, dizalimi, diseksa, dibunuh dan juga diperangi. Mengapa?? Hanya kerana kami mengucapkan la ilaha ilallah dan kerana kami mempertahankan bumi serta masjid kami."

"Perjuangan kami berbeza dengan perjuangan sebelum ini. Perjuangan kami berteraskan Islam dan kami membawa mesej ummah. Perjuangan kami bukan hanya sekadar mahu memerdekakan sekeping tanah, tetapi bagi memandu kebangkitan semula ummat Islam dan meninggikan syiar Islam di muka bumi ini."

"Buat ummat Islam di Malaysia, kalian adalah saudara kami yang paling hampir di Malaysia. Hati-hati kita sudah diikat dengan fikrah dan aqidah yang sama. Kita dihimpunkan dalam ikatan kerohanian yang jitu. Kita ditakdirkan bersama dalam perjuangan dengan manhaj atau tujuan yang sama. Kami adalah wakil saudara di Palestine. Kemenangan kami adalah kemenangan saudara. Pemerintahan kami adalah pemerintahan saudara. Kerajaan HAMAS adalah kerajaan ummat Islam dan hadiah buat perjuangan pencinta Islam di seluruh dunia. Tidakkah saudara sedar perkara ini? Jika saudara tidak sedarkan perkara ini, siapa lagi yang akan menyedarinya?"

"Kami yakin, saudara seislam kami masih dapat membantu kami. Kami yakin saudara seaqidah kami dapat menampung keperluan rakyat Palestine dan mencukupinya. Kami yakin juga, saudara seaqidah kami di seluruh dunia dapat membuatkan kami terus hidup dan tidak bergantung pada bantuan daripada negara-negara bukan Islam, apatah lagi daripada rejim Zionis. Persoalannya, dimanakah saudara-saudara kami? Di manakah mereka di saat kami memerlukan mereka?"

"Ummat Islam di Malaysia sekalian, kami akan terus berjuang. Kami akan terus tetap dalam perjuangan sehingga setiap daripada kami akan gugur syahid. Kami akan terus memastikan prinsip Islam terus dijulang. Namun, kami memerlukan sokongan dan bantuan kalian."

"Jika kami gugur syahid manakala saudara sekalian terus diam membisu dan hanya menyaksikan sahaja, nantikan hari pembalasan. Kami akan tuntut daripada ALLAH atas kelembapan saudara semua. Kami tidak akan redha pada kelesuan dan kebisuan kalian. Kami tidak akan memaafkannya."

"Akhir sekali, kami mengharapkan saudara tidak melupakan kami dalam doa-doa saudara sekalian. Berdoalah supaya kami tetap dalam perjuangan kami dan dikurniakan mati syahid. Berdoalah juga supaya kita dapat bersama-sama bersolat di dalam Masjid Al-Aqsa suatu hari nanti. Pada masa itu, bendera Islam akan berkibar dan syariat ALLAH akan berdaulat sekali lagi di atas muka bumi ini.."

ALLAHU AKBAR!!!!

Tidakkah kalian merasakan apa yang saya rasakan tatkala membaca ucapan ini..?? Tidakkah bergetar hati kita semua apabila mengenangkan setiap titis darah syuhada' yang gugur di bumi Palestine itu akan dipertanggungjawabkan pada kita semua selaku UMMAT MUHAMMAD...?????? Astaghfirullah hal 'azim..


Kenapa para syuhada' Palestine begitu kental dalam perjuangan ini...? JAWAPANNYA..........
"Wahai orang-orang yang beriman! Mohonlah pertolongan (kepada ALLAH) dengan sabar dan solat. Sungguh, ALLAH beserta orang-orang yang sabar." [Al-Baqarah : 153]

dan mereka begitu mengimani ayat-ayat cinta daripada ALLAH...

"Wahai orang-orang yang beriman! Jika kamu menolong (agama) ALLAH,nescaya Dia akan menolongmu dan meneguhkan kedudukanmu." [Muhammad : 7]


Siapa kata mereka pengganas...????

Siapa kata mereka mundur....???


Siapa kata mereka tidak mengecapi bahagia....???Nah... ini jawapan ALLAH.


"Dan di antara manusia ada orang yang mengorbankan dirinya untuk mencari keredhaan ALLAH. Dan ALLAH Maha Penyantun kepada hamba-hambaNya." [Al-Baqarah : 207]


"Apakah (orang-orang) yang memberi minuman kepada orang yang mengerjakan haji dan mengurus Masjidilharam, kamu samakan dengan orang yang beriman kepada ALLAH dan hari kemudian serta berjihad di jalan ALLAH? Mereka tidak sama di sisi ALLAH. ALLAH tidak memberikan petunjuk kepada orang-orang zalim. Orang-orang yang beriman dan berhijrah serta berjihad di jalan ALLAH, dengan harta dan jiwa mereka, adalah lebih tinggi darjatnya di sisi ALLAH. Mereka itulah orang-orang yang memperoleh kemenangan." [At-Taubah : 19-20]


"Seungguhnya ALLAH membeli dari orang-orang mukmin, baik diri mahu pun harta mereka dengan memberikan syurga untuk mereka. Mereka berperang di jalan ALLAH, sehingga mereka membunuh atau terbunuh, (sebagai) janji yang benar dari ALLAH di dalam Taurat, Injil dan Al-Quran. Dan siapakah yang lebih menepati janjinya selain ALLAH? Maka bergembiralah dengan jual beli yang telah kamu lakukan itu, dan demikian itulah kemenangan yang agung." [At-Taubah : 111]


"Dan diantara orang-orang mukmin itu ada orang-orang yang menepati apa yang telah mereka janjikan kepada ALLAH. Dan diantara mereka ada yang gugur, dan diantara mereka ada (pula) yang menunggu-nunggu dan mereka sedikit pun tidak mengubah (janjinya)" [Al-Ahzab : 23]


"Wahai orang-orang yang beriman! Mahukah kamu Aku tunjukkan suatu perdagangan yang dapat menyelamatkan kamu dari azab yang pedih? (iaitu) kamu beriman kepada ALLAH dan RasulNya dan berjihad di jalan ALLAH dengan harta dan jiwamu. Itulah yang lebih baik bagi kamu jika kamu mengetahui." [As-Saff : 10-11]


Dan mereka telah mencapai 'kemerdekaan' yang hakiki...senyumlah wahai jiwa-jiwa yang telah merdeka... Sesungguhnya kalian telah mendahului kami dalam keadaan yang diidamkan oleh semua Ummat Muhammad.

Senyumlah wahai para syuhada' Palestine, kalian sedang berehat dan berbahagia dalam destinasi menuju Sang Kekasih...

Ahh... saya inginkan pengakhiran saya seperti ini juga. Menuju Sang Kekasih dalam senyuman kemerdekaan... Tidakkah kalian mengidamkannya juga..?

sumber - ISTISYHAD

Tiada ulasan:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails